Vepřová pečeně - opravdu skvělé!

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové pečeně s kůží a bez kosti
300 g vepřové kostí (důležité na šťávu)
1/2 lžič. kmínu
1 lžič. sladké papriky
3 stroužky česneku
2 lžíce oleje
sůl
pepř
2 cibule
2 mrkve
1 celer
1 bobkový list

Postup přípravy receptu

  1. Do kůže uděláme nožem čtverečky, nasekáme kmín a česnek a smícháme s olejem a sladkou paprikou.

  2. Tím maso potřeme celé dokola, zabalíme do folie a necháme přes noc odležet v chladničce.

  3. Dobré 3 hodiny před stolováním vyhřejeme troubu na 250°C horkovzušnou na 220°C.

  4. Vepřovou pečeni vyndáme z folie a ze všech stran osolíme a opepříme. Dáme jí do většího pekáče kůží dolů a dáme do trouby úplně dolů a opečeme (kůže musí trochu povolit, změknout), pak opečeme i ze všech ostatních stran.

  5. Maso vyndáme z pekáče a do vypečeného tuku dáme osmažit kosti, pak k tomu přidáme pečeni zpět - kůží nahoru.

  6. Necháme péct 30 minut a občas polejeme maso výpekem.

  7. Mezitím oloupanou zeleninu pokrájíme na kostičky (cibuli, mrkev, celer a zbytek česneku).

  8. Troubu stáhneme na 180°C horkovzdušnou na 160°C, do pekáče dáme všechnu zeleninu a bobkový list.

  9. Na maso nalejeme trochu horké vody nebo piva (horké proto aby maso zbytečně nechladlo).

  10. Nyní pečeme ještě 1 - 1,5 hodiny, než je maso zvenku křupavé a uvnitř měkké. Občas podléváme popřípadě dolijeme vodu nebo pivo je to důležité, aby maso nebylo suché.

  11. A vžadném případě nepícháme do masa vidličkou nebo čímkoliv, jinak by vytekla všechna šťáva, proto maso otačíme obracečkou nebo vařečkou a zkoušíme jemným zmáčknutím, jestli teče krvavá voda je ještě potřeba dopéct. Jestli je maso příliš tuhé je přepečené. Maso musí být pružné a na povrchu křupavé.

  12. Pečeni vyjmeme a ve vypnuté troubě necháme výpek dojít, až zčervená. Scedíme do hrnce a případně trochu ještě povaříme, pak ochutíme a podáváme k pečeni.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!