Vepřová pečeně na rozmarýnu s plněnými jablky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Maso:
1500 g vepřové kýty
2 stroužky česneku
1 KL soli
2 větvičky rozmarýnu
1 velká cibule (nakrájená na kolečka)
500 ml zeleninového vývaru
Jablka:
4 velká jablka (podle počtu strávníků)
1 malá cibule
50 g másla
50 g jemné strouhanky
1 KL jemně sekaného rozmarýnu
nastrouhaná kůra z 1 citronu
sůl
pepř
Na dokončení:
2 PL brusinkové marmelády
2 PL jablečného octa (opatrně, raději méně a dochutit)

Postup přípravy receptu

  1. Rozpálíme troubu na 220°C. Maso dobře omyjeme, osušíme a pořádně vmasírujeme česnek utřený se solí. Necháme 20 min odpočívat. Mezitím si do pekáčku rozložíme cibuli nakrájenou na kolečka. Položíme na ni maso, rozmarýnové větvičky, zalijeme zeleninovým vývarem, přikryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct na 30 minut.

  2. Po uplynutí této doby teplotu snížíme na 200°C, odkryjeme a pečeme další cca hodinu.

  3. Na náplň do jablek si na másle usmažíme dozlatova drobně pokrájenou cibulku, osolíme, opepříme, přidáme jemně nastrouhanou kůru z citronu, strouhanku a dobře dosmažíme.

  4. Teď je čas připravit jablíčka. Oloupeme je, vykrojíme jadřince a naplníme směsí z pánve.

  5. Po uplynutí cca hodiny pečení naskládáme kolem masa naplněná jablíčka, ta i maso potřeme omáčkou z rozvařené marmelády a octa a ještě asi 20 minut dopékáme.

  6. Hotové maso i jablka vyndáme a uchováme v teple, šťávu přecedíme, popřípadě dochutíme ještě lžící marmelády (to podle chuti).

  7. Maso nakrájíme na plátky a s jablíčkem podáváme s máslovou bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!