Vepřová panenka se švestkami a švestkovým přelivem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové panenky
1 skořice (vcelku)
4 hřebíčky
2 kuličky nového koření
1 povidla
1 balení sušených švestek
malý stroužek česneku
pepř
sůl
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Panenku vcelku nasolíme, zlehka napepříme, přelijeme olivovým olejem a necháme hodinu ustát.

  2. Mezitím si připravíme omáčku. Rozehřejeme na pánvi povidla, přidáme část sušených švestek, hřebíček, skořici, nové koření a utřený česnek a vaříme za občasného míchání 10-15 minut.

  3. Až se panenka uleží, z jednoho konce uděláme nožem díru, co nejhlouběji to jde, a vložíme do ní natěsno zbytek švestek.

  4. Poté rozehřejeme pánev a tak 5-7 minut opékáme panenku vcelku ze všech stran.

  5. Nyní ji vložíme do pekáče a po dobu deseti minut dopékáme v rozehřáté troubě na 200 stupňů. Pozor, ať panenka není vysušená, mohlo by se tak stát, pokud by tam bylo dlouho. Když je méně propečená, tak nevadí.

  6. Panenku vyjmeme, nakrájíme na oválky, přelijeme omáčkou a ozdobíme snítkou např. tymiánu.

  7. Pokrm můžeme podávat s americkými nebo opékanými brambory nebo se šťouchanými brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!