Vepřová kýta v zeleninové omáčce z PH

Recepty, Pomalý hrnec

Suroviny

1100 g vepřové kýty
500 g očištěné cukety
400 g celeru
300 g mrkve
250 g cibule (2 středně velké)
4 velké sladkokyselé okurky
250 ml sladšího bílého vína
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
5 hřebíčků
2 cm dlouhý kousek skořice
2 lžíce oleje
sůl
Dále:
33 % smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu nastrouháme na hrubých slzičkách a zbývající zeleninu nakrájíme. Do vajíčka na čaj dáme koření a vše dáme do kameninové nádoby pomalého hrnce. Maso osolíme, v pánvi na rozehřátém oleji prudce ze všech stran opečeme a dáme do hrnce na zeleninu.

  2. Do výpečku v pánvi nalijeme víno, prudce převaříme a z okrajů seškrábneme přípečky. Nalijeme do hrnce, přiklopíme poklicí a hrnec necháme na II. stupeň pracovat 4 hodiny.

  3. Poté měkké maso a koření vyndáme a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem. Omáčku podle potřeby naředíme smetanou, dochutíme solí, vložíme nazpět maso a hrnec necháme ještě 20 minut na II. stupni pracovat.

  4. Naporcované maso podáváme s omáčkou. Na přílohu se hodí rýže nebo knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!