Vepřová kýta v zeleninové omáčce z PH
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 1100 g vepřové kýty
- 500 g očištěné cukety
- 400 g celeru
- 300 g mrkve
- 250 g cibule (2 středně velké)
- 4 velké sladkokyselé okurky
- 250 ml sladšího bílého vína
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 5 hřebíčků
- 2 cm dlouhý kousek skořice
- 2 lžíce oleje
- sůl
- Dále:
- 33 % smetana ke šlehání
Postup Vepřová kýta v zeleninové omáčce z PH
Postup přípravy receptu
-
Cuketu nastrouháme na hrubých slzičkách a zbývající zeleninu nakrájíme. Do vajíčka na čaj dáme koření a vše dáme do kameninové nádoby pomalého hrnce. Maso osolíme, v pánvi na rozehřátém oleji prudce ze všech stran opečeme a dáme do hrnce na zeleninu.
Do výpečku v pánvi nalijeme víno, prudce převaříme a z okrajů seškrábneme přípečky. Nalijeme do hrnce, přiklopíme poklicí a hrnec necháme na II. stupeň pracovat 4 hodiny.
Poté měkké maso a koření vyndáme a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem. Omáčku podle potřeby naředíme smetanou, dochutíme solí, vložíme nazpět maso a hrnec necháme ještě 20 minut na II. stupni pracovat.
Naporcované maso podáváme s omáčkou. Na přílohu se hodí rýže nebo knedlík.