Vepřo-zelo z jednoho hrnce
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 1 kg vepřové krkovičky
- 1 malá hlávka ranného zelí
- 5 velkých ranných brambor
- 1 velká cibule
- sůl
- pepř
- kmín
- olej
- 3 stroužky česneku
Postup Vepřo-zelo z jednoho hrnce
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si nakrájíme zelí na hrubší nudličky, osolíme, opepříme, pokapeme olejem, promícháme a necháme odležet (zelí sedne, zmenší objem).
Dále si nakrájíme brambory na čtvrtky, osolíme, opepříme a pokapeme olejem, také promícháme a necháme stát.
Došla řada na maso – nakrájíme na asi 3cm kostky a dáme na rozpálenou pánev, kde jsme dali trošku oleje. Maso zprudka opékáme, až se tzv. zatáhne – viditelně změní barvu, nyní osolíme a opepříme.
Může začít příprava vlastního pokrmu – kastrol vytřeme olejem, na dno dáme nakrájenou cibuli, zleva např. zelí, maso a brambory (viz foto). Zalijeme výpekem z pánve po opékání masa a dolejeme vodou cca do 1/3 kastrolu a nakonec posypeme trochu kmínem.
Zakryjeme pokličkou a pečeme v předehřáté troubě na 250st. asi ½ hodiny, promícháme zlehka (jen obracíme vidličkou jednotlivé druhy) a přidáme rozmačkané stroužky česneku.
Zakryjeme a pečeme další ½ hodinu. Mezitím se jednou podíváme a opět vidličkou promícháme, aby se stejnoměrně propékalo.
Nyní už odkryjeme a zkontrolujeme, zda je tam dostatek šťávy (vidličkou hrábneme ke dnu, musí tam být cca 2cm šťávy, pokud je třeba, trošku dolijeme vody), otestujeme, zda není potřeba dosolit a pečeme ještě asi ½ hodiny odkryté, aby se nám vše pěkně opeklo shora (opět můžeme nahlížet přes sklo a případně lehce promíchat jednotlivé druhy.