Velikonoční věnečky na vajíčka

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Hladká mouka 450 g
kostka droždí - (42 g nebo 3 lžičky sušeného)
cukr krupice 60 g
vanilkový cukr 1 ks
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
máslo (Hera) 50 g
mléko vlažné 100 ml
smetana 125 ml
sůl špetka

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme suroviny v pořadí tekuté a pak sypké - droždí poslední. Zapneme program Míchání, kynutí. Těsto lze připravit i klasicky: V misce si uděláme z části mléka, trošky mouky a celého droždí kvásek. Do mísy vsypeme sypké suroviny, přidáme ostaní, poté vzešlý kvásek a vypracujeme hladké, jemné nelepivé těsto.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 16 - 18ks a z každého vypracujeme kuličku. Ty pak rozválíme na válečky dlouhé asi 45 - 50cm. Váleček přeložíme napůl, kroucením smotáme do a konce prostrčíme přes vzniklé očko na konci. Utvoříme tak věneček, který dáme na plech a pokusíme se co nejvíce zvěšit vnitřní otvor - vytahujeme prsty směrem ven, aby se nám tam po upečení vešlo vajíčko.

  3. Věnečky necháme na plechu přikryté utěrkou ještě asi 15 min kynout, pak je potřeme žloutkem a dáme péct na 180°C asi 20-25 min.

  4. Do vychladlých vložíme vajíčka a dáme na tác. Věnečky jsou dobré jen tak pocukrované a nebo s džemem či medem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!