Velikonoční věnečky na vajíčka
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Hladká mouka 450 g
- kostka droždí - (42 g nebo 3 lžičky sušeného)
- cukr krupice 60 g
- vanilkový cukr 1 ks
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- máslo (Hera) 50 g
- mléko vlažné 100 ml
- smetana 125 ml
- sůl špetka
Postup Velikonoční věnečky na vajíčka
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme suroviny v pořadí tekuté a pak sypké - droždí poslední. Zapneme program Míchání, kynutí. Těsto lze připravit i klasicky: V misce si uděláme z části mléka, trošky mouky a celého droždí kvásek. Do mísy vsypeme sypké suroviny, přidáme ostaní, poté vzešlý kvásek a vypracujeme hladké, jemné nelepivé těsto.
Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 16 - 18ks a z každého vypracujeme kuličku. Ty pak rozválíme na válečky dlouhé asi 45 - 50cm. Váleček přeložíme napůl, kroucením smotáme do a konce prostrčíme přes vzniklé očko na konci. Utvoříme tak věneček, který dáme na plech a pokusíme se co nejvíce zvěšit vnitřní otvor - vytahujeme prsty směrem ven, aby se nám tam po upečení vešlo vajíčko.
Věnečky necháme na plechu přikryté utěrkou ještě asi 15 min kynout, pak je potřeme žloutkem a dáme péct na 180°C asi 20-25 min.
Do vychladlých vložíme vajíčka a dáme na tác. Věnečky jsou dobré jen tak pocukrované a nebo s džemem či medem.