Velikonoční perníková chaloupka
Recepty, MoučníkySuroviny
- těsto:
- 60 dkg hladké mouky
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 vanilkový cukr
- 7,5 dkg moučkového cukru
- perníkové koření
- 30 dkg medu
- 1 vejce
- 5 dkg másla nebo hery
- 4 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce kakaa
- poleva:
- 20 dkg moučkového cukru
- 1 bílek
- citrónová šťáva
- potravinářské barvivo
Postup Velikonoční perníková chaloupka
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve smícháme sypké přísady a poté přidáváme vše ostatní, až vznikne hladké těsto a vyválíme jej na 1 cm vysokou placku.
Z tvrdého papíru vystřihneme šablony na štít, střechu a bok chaloupky.
Podle šablon vyřežeme tvary těsta (vždy dva štíty, střechy i boky) + plát, na který budeme chaloupku stavět.
Dáme na pečící papír a pečeme při 180 stupních do zlatova.
Po upečení necháme vychladnout.
Jednotlivé díly chaloupky nazdobíme podle své fantazie.
Potom lepíme polevou na spodní plát nejdříve jeden bok a štít a přidáváme ostatní díly.
Až budeme mít vše slepené, zakryjeme spoje polevou.