Velikonoční mazanec bez kynutí
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2 lžíce hrozinek
- 2 lžíce rumu
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- kůra z 1/2 citronu (nastrouhaná)
- 75 g másla (měkkého)
- 75 g cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- 1 - 2 vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- 40 g nasekaných mandlí
- 10 g plátků mandlí (na ozdobu)
- 1 vejce (na potření)
Postup Velikonoční mazanec bez kynutí
Postup přípravy receptu
-
Rozinky si alespoň na 30 min naložíme do rumu. Připravíme si suroviny, je důležité aby měly všechny pokojovou teplotu!
miska č. 1 (větší):
Prosejeme! mouku, promícháme s kypřícím práškem a kůrou z citronu.
miska č. 2 (menší):
Ušleháme máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce do světlé pěny. Poté do této směsi přimícháme tvaroh.
Tuto tvarohovou směs přimícháme do mouky a vypracujeme těsto. Pokud je těsto moc řídké, přisypte mouku. Nakonec vpracujte i rozinky a nasekané mandle. Vytvarujte bochánek, který ostrým nožem nařízněte do kříže, potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 20 min, poté troubu zeslabte a dalších 20 min pečte při 150°C.
Po vyjmutí z trouby nechte chladnout při pokojové teplotě, tak se vám nestane, že by mazanec splaskl. Mazance prý totiž nemají rádi přílišné změny teplot.
Skladovat by se měl až zcela vychladlý, v mikrotenovém sáčku, zabalený v utěrce a skladovaný v uzavíratelné nádobě. Tak prý vydrží co nejdéle vláčný:-)
Počítejte s tím, že mazanec v troubě nabude a trošku se rozjede. Pokud ho chcete vyšší než já, tak doporučuji udělat si kolem dokola z pečícího papíru kulatou formu a nabude vám spíš do výšky...:-)