Velikonoční beránek jogurtovo celozrnný

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
150 g cukru krupice
1 balíček vanilkový cukr
6 ks vajíček velikost S
(nebo velkých 4 ks + 2 žloutky z vajíček na sníh)
citronová kůra
1 lžíce citronové šťávy 
140 g polohrubé mouky
110 g celozrnná mouka
75 g rozpuštěná Hera máslová
4 lžíce jogurtu
1/2 prášek do pečiva
Poleva:
2 bílky z vajíček velikosti S nebo 1 z velkého vejce
1 lžička citronová šťáva
120 g cukr moučka
Na ozdobu:
mandle

Postup přípravy receptu

  1. Rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme jako první v jedné míse. V druhé větší míse vyšleháme do pěny žloutky s cukry, citronovou kůrou a šťávou. Do této pěny lehce vmícháme rozpuštěnou heru, jogurt, mouky a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků. Troubu předehřejeme na 190°C.

  2. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme polohrubou mouku, připravené těsto do ní vlijeme a formu zaklopíme. Pečeme 50 minut v horkovzdušné troubě.

  3. Beránka vytáhneme z trouby a necháme vychladnout ve formě - pokud bychom vyklopili dříve, hrozí, že se zdeformuje.

  4. Mezitím, když beránek chladne, vyšleháme bílek/y s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíme, mandle použijeme jako oči.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!