Velikonoční beránek jogurtovo celozrnný
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 150 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkový cukr
- 6 ks vajíček velikost S
- (nebo velkých 4 ks + 2 žloutky z vajíček na sníh)
- citronová kůra
- 1 lžíce citronové šťávy
- 140 g polohrubé mouky
- 110 g celozrnná mouka
- 75 g rozpuštěná Hera máslová
- 4 lžíce jogurtu
- 1/2 prášek do pečiva
- Poleva:
- 2 bílky z vajíček velikosti S nebo 1 z velkého vejce
- 1 lžička citronová šťáva
- 120 g cukr moučka
- Na ozdobu:
- mandle
Postup Velikonoční beránek jogurtovo celozrnný
Postup přípravy receptu
-
Rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme jako první v jedné míse. V druhé větší míse vyšleháme do pěny žloutky s cukry, citronovou kůrou a šťávou. Do této pěny lehce vmícháme rozpuštěnou heru, jogurt, mouky a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků. Troubu předehřejeme na 190°C.
Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme polohrubou mouku, připravené těsto do ní vlijeme a formu zaklopíme. Pečeme 50 minut v horkovzdušné troubě.
Beránka vytáhneme z trouby a necháme vychladnout ve formě - pokud bychom vyklopili dříve, hrozí, že se zdeformuje.
Mezitím, když beránek chladne, vyšleháme bílek/y s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíme, mandle použijeme jako oči.