Vegetariánská svíčková

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

přes 1 kg kořenové zeleniny (cca 450 g mrkve, 350 g petržele, 300 g celeru)
1/2 pórku
1 větší cibule
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
3 lžíce mouky
3 lžíce másla nebo rostlinného másla
2-3 lžíce svařeného octa
citronová šťáva
200 ml smetany na vaření nebo na šlehání příp. rostlinné smetany
cukr
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev, petržel, celer, pórek a cibuli nakrájíme na větší kostky a opečeme na pánvi či v troubě dozlatova. Na konci posypeme 1 lžicí třtinového cukru a dáme zeleninu zkaramelizovat.

  2. Opečenou zeleninu přemístíme do hlubšího pekáčku, přidáme bobkový list a nové koření a podlijeme zhruba 1 litrem zeleninového vývaru nebo vody. Jestliže nemáme vývar, bude voda také stačit, protože opečená zelenina pustí dostatek šťávy a chutě. Pekáč se zeleninou přikryjeme a dusíme doměkka v troubě cca 1-2 hodiny při 180°C.

  3. Z pekáče vyndáme nové koření, bobkový list a pórek.

  4. Na pánvi nachystáme jíšku a to tak, že nejprve zpěníme máslo, poté ho posypeme mouku a promícháváme do úplného zezlátnutí. Postupně přiléváme vývar z pekáče a provaříme 10 min.

  5. Dolijeme zbytek vývaru a promícháváme omáčku. V tomto kroku máme na výběr dvě možnosti, jak zeleninu zakomponovat do omáčky. Buďto scezenou zeleninu propasírujeme přes sítko do omáčky a promícháme, nebo zeleninu vložíme přímo do omáčky a pomocí tyčového mixeru rozmixujeme dohladka. Já volím většinou druhou variantu, abych spotřebovala veškerou zeleninu.

  6. Svíčkovou omáčku dohustíme smetanou, dochutíme svařeným octem (ocet převařujeme odděleně v rendlíku, aby se zredukovala štiplavost a kyselost) nebo také šťávou z citronu, cukrem, solí a pepřem. Necháme omáčku projít varem a můžeme servírovat s knedlíkem, rostlinným proteinem (tempeh, tofu, seitan), brusinkovým džemem, šlehačkou a plátkem citronu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!