Vdolečky z olejového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Kynuté těsto:
- 250 ml mléka
- 75 g cukru
- 500 g hladké mouky (nebo 250 g hladké a 250 g polohrubé)
- 3/4 kostky kvasnic
- 10 lžic oleje
- 3 žloutky
- 1 kávová lžička soli
- Tvarohová náplň:
- 2 kostky tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 3 bílky
- 3 lžíce cukru krupice
- strouhaná citronová kůra
- hrst namočených rozinek
- Drobenka:
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 80-100 g másla
- olej na plech
- 1 vejce na potření
Postup Vdolečky z olejového těsta
Postup přípravy receptu
-
V mírně ohřátém mléce rozpustíme část cukru a kvasnice a necháme je vzejít. Do mísy vsypeme mouku, zbytek cukru, sůl, přidáme žloutky a olej. Mléko s kvasnicemi vlijeme do mísy s moukou. Vypracujeme vláčné nelepivé těsto, které necháme 1 hodinu kynout, během které těsto několikrát prohněteme.
Připravíme si tvarohou náplň a drobenku, vymažeme olejem plechy.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, válečkem vyválíme plát o síle ne víc jak 0,5 cm. Rádýlkem vykrajujeme čtverečky o délce hrany 4-5 cm, na které klademe tvarohovou náplň, těsto spojíme a vytvarujeme kuličky, které klademe na plech. Omytým vejcem děláme v těstě důlky, vdolečky potřeme rozšlehaným vajíčkem, důlky zaplníme drobenkou.
Trouby předehřejeme na 200 st. Vdolečky pečeme asi 20 minut do zrůžovění. Před servírováním pocukrujeme.