Vdolečky z olejového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Kynuté těsto:
250 ml mléka
75 g cukru
500 g hladké mouky (nebo 250 g hladké a 250 g polohrubé)
3/4 kostky kvasnic
10 lžic oleje
3 žloutky
1 kávová lžička soli
Tvarohová náplň:
2 kostky tvarohu
1 vanilkový cukr
3 bílky
3 lžíce cukru krupice
strouhaná citronová kůra
hrst namočených rozinek
Drobenka:
200 g hladké mouky
100 g cukru moučka
80-100 g másla
olej na plech
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. V mírně ohřátém mléce rozpustíme část cukru a kvasnice a necháme je vzejít. Do mísy vsypeme mouku, zbytek cukru, sůl, přidáme žloutky a olej. Mléko s kvasnicemi vlijeme do mísy s moukou. Vypracujeme vláčné nelepivé těsto, které necháme 1 hodinu kynout, během které těsto několikrát prohněteme.

  2. Připravíme si tvarohou náplň a drobenku, vymažeme olejem plechy.

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, válečkem vyválíme plát o síle ne víc jak 0,5 cm. Rádýlkem vykrajujeme čtverečky o délce hrany 4-5 cm, na které klademe tvarohovou náplň, těsto spojíme a vytvarujeme kuličky, které klademe na plech. Omytým vejcem děláme v těstě důlky, vdolečky potřeme rozšlehaným vajíčkem, důlky zaplníme drobenkou.

  4. Trouby předehřejeme na 200 st. Vdolečky pečeme asi 20 minut do zrůžovění. Před servírováním pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!