Variace na králičí polévku
Recepty, PolévkySuroviny
- Králík na polévku
- kořenová zelenina:
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 menšího celeru
- kousek kapusty
- kousek květáku(a pod)
- 10 kuliček celé nové koření
- 18 kuliček celý černý pepř
- špetku celého kmínu
- špetku tymiánu
- 3 bobkové listy
- sušený libeček
- celerová nať
- 1,5 l vody
- 0,5 l kyselé smetany
- 0,5 l čerstvého mléka
- sušené houby
- sůl
- pepř
- ocet
Postup Variace na králičí polévku
Postup přípravy receptu
-
Základní vývar je stejný – do studené vody vložíme králičí směs masa, veškeré koření (nejlépe vložené do uzavřeného sítka jako na čaj nebo do nějakého pytlíčku) a vaříme 20 min. pomalým varem. Po této době tam vložíme zeleninu a vaříme ještě asi 10 min (pokud tam zeleninu chceme nechat, nakrájíme ji na kousky, jinak ji vaříme vcelku, aby se lépe vyndávala).
Základní vývar můžeme dokončit, jak jsme zvyklí – jen obrat maso a vložit zpět, zavařit jakoukoli vložku, nechat zeleninu, přidat sušené houby.
Varianty polévek: Kyselá bílá polévka – do uvařeného základního vývaru přidáme kyselou smetanu rozmíchanou s 2 lžícemi hladké mouky na zahuštění a prokvedláme dohladka.Vaříme asi 15 min. Dochutíme např.octem, solí, pepřem Sladká bílá polévka – do základního vývaru přidáme čerstvé mléko s 3 lžícemi hladké mouky a povaříme. Rovněž dle chuti dosolíme, dopepříme. Houbová varianta – k oběma bílým polévkám můžeme přidat hrst namočených sušených hub, které jsme povařili zvlášť asi 15 min.