Variace na králičí polévku

Recepty, Polévky

Suroviny

Králík na polévku
kořenová zelenina:
2 mrkve
2 petržele
1/2 menšího celeru
kousek kapusty
kousek květáku(a pod)
10 kuliček celé nové koření
18 kuliček celý černý pepř
špetku celého kmínu
špetku tymiánu
3 bobkové listy
sušený libeček
celerová nať
1,5 l vody
0,5 l kyselé smetany
0,5 l čerstvého mléka
sušené houby
sůl
pepř
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Základní vývar je stejný – do studené vody vložíme králičí směs masa, veškeré koření (nejlépe vložené do uzavřeného sítka jako na čaj nebo do nějakého pytlíčku) a vaříme 20 min. pomalým varem. Po této době tam vložíme zeleninu a vaříme ještě asi 10 min (pokud tam zeleninu chceme nechat, nakrájíme ji na kousky, jinak ji vaříme vcelku, aby se lépe vyndávala).

  2. Základní vývar můžeme dokončit, jak jsme zvyklí – jen obrat maso a vložit zpět, zavařit jakoukoli vložku, nechat zeleninu, přidat sušené houby.

  3. Varianty polévek: Kyselá bílá polévka – do uvařeného základního vývaru přidáme kyselou smetanu rozmíchanou s 2 lžícemi hladké mouky na zahuštění a prokvedláme dohladka.Vaříme asi 15 min. Dochutíme např.octem, solí, pepřem Sladká bílá polévka – do základního vývaru přidáme čerstvé mléko s 3 lžícemi hladké mouky a povaříme. Rovněž dle chuti dosolíme, dopepříme. Houbová varianta – k oběma bílým polévkám můžeme přidat hrst namočených sušených hub, které jsme povařili zvlášť asi 15 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!