Vařená kukuřice/ klas, nixtamalizace, základní

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

130 g kukuřičných zrn
nebo
2 ks kukuřičných klasů 150 mm dlouhých
1 polévková lžíce dřevěného popela
nebo
1 polévková lžíce hašeného vápna (Ca(OH)2)
Volitelně
1 lžička másla (i přepuštěného - šmolc, ghee)

Postup přípravy receptu

  1. Namočit suchou kukuřici do studené vody na 12 hodin. Zvětší objem asi na 1,5 násobek.

  2. Do nerezové, nebo smaltované nádoby nalít vodu, i z namočení kukuřice, smíchat s dřevěným popelem, nebo hašeným vápnem. Nesmí být hliníkové nádobí, ani kuchyňské náčiní - reaguje se zásaditým roztokem. Kukuřičné klasy je možné nechat ve studené vodě, kukuřičná zrna sypat až do vařící vody. Samotná zrna nechaná ve studené vodě většinou popraskají (40-60%). Směs s dřevěným popelem vydává bublavé zvuky hned od začátku vaření - nutné hlídat začátek varu. Je mírný zápach při vaření (podle autora).

  3. Vařit asi 30 minut. Kratší čas -5 minut=tvrdší, max +15 minut=dostatečně měkké. Mírně zvětšený objem uvařeného.

  4. Po uvaření ponechat v nádobě v lázni nejméně 12 hodin. Pro chuťově lepší výsledek 24 hodin. Další zvětšení objemu, asi 1,8 násobek proti suchému objemu.

  5. Po odstátí je možné neutralizovat roztok octem (kyselý). Vyloupat zrna z klasů - dřevěný popel zůstává mezi zrny. Promýt uvařená zrna od zásaditého roztoku - cedník se zrny ponechat např. v misce, promíchat prsty. Druhé promytí může být pod tekoucí vodou, promíchat prsty. Není potřeba více, na chuti není znát roztok. Koncová hmotnost zrn je kolem 205 g ze 100 g suchých.

  6. Lze jíst studené, prohřáté na pokojovou teplotu. Nebo prohřát ze studeného ve vodě dané vařit. Postačí nechat přejít varem. Zde je možné dohnat +5 minut vaření z bodu 3. receptu.

  7. Na povrch přidat máslo, rozpustí se teplem zdola.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!