Vánoční perníčkový sirup do kávy

Recepty, Nápoje

Suroviny

Sirup perníčkový:
2 hrnky vody
1 hrnek cukru (třtinový nebo bílý)
perníkové koření
Sirup z mixu koření:
2 hrnky vody
1 hrnek cukru (třtinový nebo bílý)
2 celé skořice
pár kuliček pepře, nového koření a pár kousků hřebíčku
1/2 lžičky kardamomu
na špičku lžičky muškátového oříšku
1 lžička mletého zázvoru
1 badyán

Postup přípravy receptu

  1. Sirup perníčkový: Do rendlíku jsem nalila vodu a přisypala jsem cukr. Použila jsem třtinový, ale může být i bílý. Jakmile se cukr úplně rozpustil, přisypala jsem koření. Občas jsem sirup zamíchala. Na mírném plameni jsem sirup vařila asi 10 minut. Sirup jsem odstavila a nechala vychladnout. Po vychladnutí jsem ho přelila do čisté nádoby. Sirup z perníkového koření se hodně táhne, tak na to dejte pozor. Sirup nechte 2-3 dny odstát v lednici, kde ho i nadále uchovávejte.

  2. Sirup z mixu koření: S přípravou druhého sirupu je to stejné, jako u prvního. Do vody přisypu cukr a nechám rozpustit. Dále přisypu koření. Co nebylo sypké, jsem v hmoždíři lehce roztloukla. Na mírném plameni jsem sirup vařila asi 20 minut. Sirup jsem odstavila, nechala vychladnout a přecedila přes síto. Poté jsem ho přelila do čisté sklenice. Sirup nechte 2-3 dny odstát v lednici, kde ho i nadále uchovávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!