Vánoční čaj - vařený

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

Suroviny
2 kg ovoce
Čerstvé, mražené, z kompotu:
hrušky
jablka
pomeranče
mandarinka
jahody
borůvky
rybíz
švestky
třešně
višně
meruňky
broskve
nektarinky
jeřabiny
brusinky
citron i s kůrou
1 kg cukru krupice
1 sáček rozinek
200 ml rumu
1 lžička mleté skořice
5 celých hřebíčků

Postup přípravy receptu

  1. Na tento čaj lze použít jakékoliv ovoce, tuzemské i dovozové, čerstvé, mražené i tvrdší kompotované. Důkladně omyté ovoce nakrájíme na malé drobné kousky, jablka a hrušky je lepší oloupat.

  2. Citron nakrájíme celý i s důkladně umytou kůrou, a podobně i menší část kůry z pomeranče.

  3. Pokud používáme ovoce z kompotu, šťávu slijeme a do čaje ji nedáváme. Veškeré nakrájené ovoce smícháme ve větším kastrole s kilem cukru, rumem, skořicí a hřebíčky. Přidáme sáček omytých rozinek. Vznikne nám směs, která nám časem pustí větší množství šťávy.

  4. Vše necháme povařit asi 25 minut.

  5. Po svaření ještě horké dáváme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme na 10 minut vzhůru nohama“.

  6. Výborný ovocný čaj pak připravíme zalitím 2-3 lžiček čaje horkou vodou a necháme vyluhovat. Čaj vypijeme, ovoce sníme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!