Vánočka z bůčku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

cca 1 kg libového bůčku bez kosti (úzký dlouhý kousek)
sůl
mletý kmín (kdo má rád, může dát opatrně římský)
1 lžíce balsamico octa
sušený česnek
5 stroužků česneku
3 cibule
1 lžíce hnědého cukru

Postup přípravy receptu

  1. Bůček (bez kůže) opatrně pokrájíte na 8-9 dlouhých proužků, cca 2 cm vysokých a stejně širokých. Osolíte, počesnekujete, okmínujete. Spletete z nich vánočkové copy (ze čtyř, tří a dvou, příp.jednoho krouceného pramene), postupně umístíte do pekáče na sebe a upevníte párátky nebo špejlí. Přitom každou řadu pletenců poléváte směsí z cca 1,5 dl vody, lžíce balzamica a cukru. Do pekáče přidáte oloupanou rozčtvrcenou cibuli a neloupané rozkrájené stroužky česneku. Pečeme přikryté, pomalu a dlouho, na cca 150°C, průběžně podléváme výpekem. Dělené maso se krásně propeče, lépe než vcelku. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší, podle vaší chuti. Já měla šťouchané brambory se zbytkem škvarků a smaženou cibulkou. Na talíři můžeme maso ochutit balzamico krémem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!