Vánočka podle Romana Vaňka

Recepty, Moučníky

Suroviny

230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí (cca 20 g)
115 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
70 g změklého másla
4 g soli
1 citronu - kůra
1 vejce
35 g rozinek
35 g nasekaných loupaných mandlí
rozšlehané vejce na potření
mandlové lupínky na posypání (nebo nasekané mandle)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.

  2. Po 30 minutách vmícháme všechny ostatní suroviny (cukr, máslo, sůl a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.

  3. Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle.

  4. Nakonec vmícháme rozinky a mandle a zapracujeme.

  5. Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí).

  6. Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů (o váze cca 100 g), každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen dlouhý asi 30 cm. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat.

  7. Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku. Znext>Vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme hodinu kynout.

  8. Předehřejeme troubu na 160°C.

  9. Pomašlujeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 40 - 50 minut dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!