Vánočka Moniky Absolonové
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- 200 g mletého cukru
- 250 g másla
- 80 g droždí
- 1/4 l mléka
- 2 vejce
- vanilkový cukr
- citronová kůra
- špetka soli
- rozinky (namočit do rumu)
- rum 1/2 dcl
- mandle
- vejce na potření
Postup Vánočka Moniky Absolonové
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si uděláme kvásek z vlažného mléka,droždí a trochou cukru. Do mísy si dáme asi třičtvrtě z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, vejce a změklé máslo, přidáme hotový kvásek a pořádně vypracujeme těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a vypracováváme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu.
Zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň dvě hodiny (já nechávám kynout klidně i pět hodin). Párkrát ho ještě vypracujeme, když těsto začne přetékat z mísy. Těsto je krásné a moc dobře se s nim pracuje. Já vánočku pletu tak, že si napřed upletu cop ze tří silnějších, na to ze tří slabších, nahoru smotám dva do sebe. Na spodní cop dám doprostřed rozinky, mandle, dám druhý cop, zase rozinky, mandle a na to vrchní díl.
Vánočku dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme špejlí, aby se nesesunula na jednu stranu, alespoň na pěti místech a posypeme nasekanými mandlemi a vlašskými ořechy, necháme ještě na plechu 15 minut odstát.
Troubu si předehřejeme na 175°C a asi 20 minut pečeme, poté stáhneme teplotu na 150°C, přikryjeme vánočku pečícím papírem a pečeme ještě 1/2 hodiny.