Valašský kontrabáš
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 500 g brambor
- 250 g pohanky
- 200 g uzeného bůčku
- 50 g uzené slaniny (nebo sádla)
- 1 lžička majoránky
- 3-5 stroužků česneku
- 1 cibule
- 150 g uzeného sýru (cihly)
- sůl
- pepř
- sádlo
- strouhanka (na vymazaní a vysypaní zapékací mísy)
- kysané zelí
Postup Valašský kontrabáš
Postup přípravy receptu
-
Podle návodu uvaříme pohanku.
Ve druhém hrnci uvaříme v osolené vodě oloupané a na kostičky nakrájené brambory.
V pánvi (nejlépe wok)vyškvaříme na kostičky nakrájenou uzenou slaninu a krátce v ní osmažíme na jemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek.
Přidáme na kostičky nakrájený bůček, chvíli opékáme, přisypeme uvařenou pohanku a dochutíme solí, majoránkou a pepřem.
Přidáme brambory, směs promícháme, vložíme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě 5-10 minut zapečeme. Podáváme s kysaným zelím (nejlépe domácím).