Valašský frgál, ale z podkrušnohoří

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 ml vlažného mléka
35 g droždí
500 g prosáté polohrubé mouky
125 g rozpuštěného másla
3 žloutky
100 g moučkového cukru
špetka soli
Náplně:
mák
tvaroh
marmeláda
Drobenka:
60 g krupicového cukru
60 g polohrubé mouky
60 g másla
Na dohotovení:
60 g másla na potření frgálů (rozpuštěného)

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.

  2. Mouku, zbylý cukr, sůl, žloutky, zbylé mléko a kvásek zlehka propracujeme. Pak přidáme máslo a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 bochánky. Rozválíme je na kruhy silné asi 3 mm, přendáme na vymaštěný plech (pečicí papír), naplníme libovolnými náplněmi a posypeme drobenkou.

  4. Pečeme při 180°C asi 20 minut.

  5. Po upečení potřeme okraje i střed koláče rozpuštěným máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!