Václavková polévka s pohankou

Recepty, Polévky

Suroviny

1 větší cibule
olej nebo sádlo, případně i uzený špek
cca 200 g václavek nebo jiných lesních hub
50 g pohanky
3 stroužky česneku
1 lžíce mleté sladké papriky, klidně v kombinaci s uzenou (cca 10 gramů)
drcený kmín
pepř mletý
majoránka
sůl
cca 750 ml vývaru +
zelená nať dle chuti na dozdobení
Pro obměnu dle chuti:
kořenová zelenina
brambory

Postup přípravy receptu

  1. Na trošce tuku nebo jemně pokrájeného špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dosklovata, pak přidáme na nudličky nebo plátky pokrájené houby, které osolíme, opepříme, okmínujeme a smažíme do povadnutí. Poté přidáme drobně nasekaný česnek a mletou papriku a vše krátce osmažíme do rozvonění.

  2. Přilijeme vývar a povaříme cca 15 minut, pak přisypeme pohanku a přidáme majoránku dle chuti. Krátce povaříme, případně ještě dle chuti dokořeníme nebo osolíme a odstavíme. Polévku zakryjeme poklicí a necháme ještě 15 - 20 minut odstát, aby pohanka došla, změkla. Je-li třeba, přidáme vývar dle potřeby.

  3. Před podáváním můžeme dozdobit čerstvě nasekanou petrželovou natí nebo pažitkou.

  4. Pokud chceme, můžeme do polévky pro obměnu přidat k osmaženým houbám i hrubě nastrouhanou kořenovou zeleninu nebo na malé kostičky pokrájenou střední bramboru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!