Utopenci v aspiku

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

5 špekáčků
0,2 l octa
1 l vody
4 cibule
4 kyselé okurky
1 lžíce soli
2 lžíce cukru
l lžíce vegety - podravky
4 bobkové listy
8 kuliček nové koření
8 kuliček pepř celý
2 sáčky želatiny

Postup přípravy receptu

  1. Ocet a litr vody + sůl, cukr, celý pepř, bobkový list, nové koření a vegetu - podravku svaříme. Necháme 3 minuty vařit, pak koření scedíme a dáme na 3 minuty vařit do láku oloupanou a na proužky nakrájenou cibuli.

  2. Špekáčky svlékneme z kůže“ a nakrájíme na centimetrová kolečka (případně kostičky). Kyselé okurky nakrájíme na tenká kolečka.

  3. Buřty, okurku a cibuli zalijeme teplým nálevem a necháme 3 dny marinovat.

  4. Po uplynutí doby si připravíme aspik. Slijeme nálev z utopenců, dolijeme vodou na požadované množství pro 2 sáčky želatiny, ohřejeme na 80°C – nesmí se vařit !

  5. Obdélníkovou formu na pečení (žebro) vložíme do většího mikrotenového sáčku, upravíme do podle formy a nalijeme sběračkou asi 2 cm nálevu.

  6. Necháme chvíli v chladu ztuhnout a pak střídavě dodáváme po vrstvách směs buřtů s cibulí a zaléváme nálevem aspiku. Buřty mají tendenci vyplavávat nahoru, tak vždy chvíli počkáme a necháme maličko zatuhnout.

  7. Utopencový aspik můžeme udělat i tak, že buřty nakrájíme na kostičky a spolu s cibulí a okurkami nasypeme do obalu na tlačenku a zalijeme aspikem, zavážeme a necháme ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!