Utopenci v aspiku
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 5 špekáčků
- 0,2 l octa
- 1 l vody
- 4 cibule
- 4 kyselé okurky
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce cukru
- l lžíce vegety - podravky
- 4 bobkové listy
- 8 kuliček nové koření
- 8 kuliček pepř celý
- 2 sáčky želatiny
Postup Utopenci v aspiku
Postup přípravy receptu
-
Ocet a litr vody + sůl, cukr, celý pepř, bobkový list, nové koření a vegetu - podravku svaříme. Necháme 3 minuty vařit, pak koření scedíme a dáme na 3 minuty vařit do láku oloupanou a na proužky nakrájenou cibuli.
Špekáčky svlékneme z kůže“ a nakrájíme na centimetrová kolečka (případně kostičky). Kyselé okurky nakrájíme na tenká kolečka.
Buřty, okurku a cibuli zalijeme teplým nálevem a necháme 3 dny marinovat.
Po uplynutí doby si připravíme aspik. Slijeme nálev z utopenců, dolijeme vodou na požadované množství pro 2 sáčky želatiny, ohřejeme na 80°C – nesmí se vařit !
Obdélníkovou formu na pečení (žebro) vložíme do většího mikrotenového sáčku, upravíme do podle formy a nalijeme sběračkou asi 2 cm nálevu.
Necháme chvíli v chladu ztuhnout a pak střídavě dodáváme po vrstvách směs buřtů s cibulí a zaléváme nálevem aspiku. Buřty mají tendenci vyplavávat nahoru, tak vždy chvíli počkáme a necháme maličko zatuhnout.
Utopencový aspik můžeme udělat i tak, že buřty nakrájíme na kostičky a spolu s cibulí a okurkami nasypeme do obalu na tlačenku a zalijeme aspikem, zavážeme a necháme ztuhnout.