Tyrolské sýrové knedlíky v zahuštěném vývaru
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 3 housky z předešlého dne (i starší, zachovalé)
- 3 vejce
- 60 g pórku (asi 15 cm bílé části)
- 100 g gorgonzoly
- 50 g sýra comte nebo edamu (možno nahradit eidamem 40%)
- 8 lžic mléka
- 4 lžíce másla
- muškátový oříšek
- černý pepř
- sůl
- ---
- Vývar:
- 1 malé hovězí žebro
- 1 malá mrkev
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 1 malé rajče
- nové koření
- bobkový list
- pepř
- sůl
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
Postup Tyrolské sýrové knedlíky v zahuštěném vývaru
Postup přípravy receptu
-
Z hovězího žebra, kořenové zeleniny, malého rajčete a koření připravíme dlouze tažený vývar (vše vložíme do studené vody a od bodu varu necháme zlehounka odpařovat 3-4 hodiny). Nebo použijeme vývar připravený předem, nebo třeba i rychlý vývar z kostky, jsme-li tak zvyklí.
Sýry nameleme na masovém strojku, nebo jemně nastrouháme.
Dopředu nakrájíme housky na co nejmenší kousky.
Pórek nakrájíme velmi najemno a orestujeme ho na jedné lžíci másla. Necháme vychladnout a promícháme s mletými sýry.
Přidáme vejce, mléko a třikrát k němu strouhneme muškátový oříšek.
Vše dobře promícháme a přisypeme nadrobno nakrájené housky. Osolíme, opepříme, promísíme a necháme asi 15 minut nasáknout. Z této hmoty vytváříme kuličky velikosti golfového míčku a nakonec je trochu rozplácneme namočenou lžící. V pánvi rozehřejeme zbytek másla (můžeme přidat pár kapek oleje, aby máslo neprskalo) a knedlíčky opečeme z obou stran. Necháme vychladnout a odmastit na papírové utěrce a poté vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut. V kastrolku rozehřejeme 2 lžíce másla a zasypeme stejným množstvím mouky. Zalijeme připraveným vývarem do hustoty řidší omáčky a na mírné teplotě prováříme 20-30 minut. Hotové knedlíčky podáváme přelité zahuštěným vývarem a konzumujeme lžící. Knedlíčky je možné konzumovat i v polévce s nezahuštěným vývarem, nebo přelité přepuštěným máslem a posypané jemně strouhaným parmazánem.