Tyrolské sýrové knedlíky v zahuštěném vývaru

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

3 housky z předešlého dne (i starší, zachovalé)
3 vejce
60 g pórku (asi 15 cm bílé části)
100 g gorgonzoly
50 g sýra comte nebo edamu (možno nahradit eidamem 40%)
8 lžic mléka
4 lžíce másla
muškátový oříšek
černý pepř
sůl
---
Vývar:
1 malé hovězí žebro
1 malá mrkev
1/2 celeru
1 petržel
1 malé rajče
nové koření
bobkový list
pepř
sůl
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Z hovězího žebra, kořenové zeleniny, malého rajčete a koření připravíme dlouze tažený vývar (vše vložíme do studené vody a od bodu varu necháme zlehounka odpařovat 3-4 hodiny). Nebo použijeme vývar připravený předem, nebo třeba i rychlý vývar z kostky, jsme-li tak zvyklí.

  2. Sýry nameleme na masovém strojku, nebo jemně nastrouháme.

  3. Dopředu nakrájíme housky na co nejmenší kousky.

  4. Pórek nakrájíme velmi najemno a orestujeme ho na jedné lžíci másla. Necháme vychladnout a promícháme s mletými sýry.

  5. Přidáme vejce, mléko a třikrát k němu strouhneme muškátový oříšek.

  6. Vše dobře promícháme a přisypeme nadrobno nakrájené housky. Osolíme, opepříme, promísíme a necháme asi 15 minut nasáknout. Z této hmoty vytváříme kuličky velikosti golfového míčku a nakonec je trochu rozplácneme namočenou lžící. V pánvi rozehřejeme zbytek másla (můžeme přidat pár kapek oleje, aby máslo neprskalo) a knedlíčky opečeme z obou stran. Necháme vychladnout a odmastit na papírové utěrce a poté vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut. V kastrolku rozehřejeme 2 lžíce másla a zasypeme stejným množstvím mouky. Zalijeme připraveným vývarem do hustoty řidší omáčky a na mírné teplotě prováříme 20-30 minut. Hotové knedlíčky podáváme přelité zahuštěným vývarem a konzumujeme lžící. Knedlíčky je možné konzumovat i v polévce s nezahuštěným vývarem, nebo přelité přepuštěným máslem a posypané jemně strouhaným parmazánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!