Tvarohovo - karamelový řez

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 ml hladké mouky
250 ml cukru(stačí méně) dala jsem kombinaci řepného a třtinového
250 ml oleje
250 ml vlažného mléka
2 vejce
2 polévkové lžíce kakaa holandského typu
1 prášek do pečiva
4 plátky želatiny
4-5 polévkových lžic studené vody
500 g tvarohu v kostce
200 g kysané smetany
1 karamelové Salko
200 ml šlehačky na šlehání
100 g hořké čokolády (použila jsem 81% Equador Arriba)

Postup přípravy receptu

  1. Jednoduchý piškot: Celá vejce vyšleháme s oběma cukry do lehké pěny, opatrně přiléváme olej. Pak metlou zamícháme střídavě vlažné mléko a prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem. Vylijeme do plechu vymazaného a vysypaného anebo vyloženého pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 185 - 200°C (respektujeme vlastní troubu) na spodní a horní ohřev. Piškot je upečený, pokud se odlepuje od stěn plechu a má mechovitou konzistenci:-). Pro jistotu použijeme špilktest:-). Necháme dobře vychladnout na mřížce nebo podložce, nechávám i s papírem, lépe se s řezem manipuluje.

  2. Ještě jednodušší krém: Plátky želatiny namočíme do 4-5 lžic studené vody a necháme v klidu pracovat. Rozšleháme tvaroh s kysanou smetanou, pilně a neúnavně, aby krém neměl hrudky, pěkně dohladka. Postupně zašleháváme karamelové Salko, množství nechám na Vás, podle chuti, polovina se mi zdála málo.... dala jsem 3/4 plechovky. Hodně záleží na kvalitě a chuti tvarohu. Želatinu postavíme na sporák a pozvolna zahříváme do úplného rozpuštění, přivedeme téměř k varu, ale nevaříme !! Do horké vmícháme dvě lžíce krému a tuto směs vmícháme do zbytku krému.

  3. Navrstvíme na vychladlý piškot a necháme ztuhnout. Stačí cca 2 hod.

  4. Polijeme polevou: Šlehačku necháme dojít k varu, postupně vmícháme hořkou čokoládu nalámanou na malé kousky. Necháme dobře rozpustit, umícháme do hladké a lesklé polevy. Nalijeme na ztuhlý krém, zdobíme podle fantazie (tu nemám).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!