Tuňák s pečenou zeleninou
Recepty, RybySuroviny
- 2 steaky z tuňáka
- 1 velký batát (sladká brambora)
- 6 malých brambor
- 1 mladá cuketa
- 1 menší lilek
- 4 šalotky
- 2 velké mrkve
- hrst malých keříčkových rajčat
- olivový olej
- bylinková sůl
- citronová šťáva
- citronový pepř
- kelímek husté zakysané smetany
- pažitka
Postup Tuňák s pečenou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Lilek posolíme a necháme vypotit.
Pekáček vyložíme pečícím papírem, rozložíme kousky batátu, brambor, šalotky a mrkve. Zakápneme olejem, osolíme bylinkovou solí, promícháme a dáme do trouby vyhřáté na 180°. Pečeme cca 15 minut. Lilek opláchneme, osušíme a společně s ostatní zbylou zeleninou přidáme do pekáčku a dopečeme společně doměkka. Zelenina by ale měla zůstat pevná. Ke konci zvýšíme teplotu na 200°. Dochutíme citronovým pepřem a je-li třeba opět bylinkovou solí. Teplota i čas pečení jsou pouze orientační.
Porce tuňáka mírně zakápneme citronovou šťávou, osolíme a opečeme v pánvičce na trošce oleje. Opékáme rychle, abychom je nevysušili. V zakysané smetaně rozmícháme jemně krájenou pažitku a podáváme k pečené zelenině.