Tropicka makrela

Recepty, Ryby

Suroviny

750 g makrela (filety)
olej olivový
limetka - šťáva
sůl
pepř
Tropická omáčka:
10 cherry rajčata
1.5 cm zázvor nakrájený nadrobno
1.5 cm galangal
1.5 cm tumeric čerstvý
1 šalotka
2 stroužky česnek
2 chilli paprička (feferonka)
2 lžíce buráky rozdrcené
2 lžíce thajska basilka
2 lžíce koriandr čerstvý lístky
1 lžíce thajska sladka chilli omáčka
1 citronova trava
podle potřeby limetková šťáva
1 hrnek kokosové mléko

Postup přípravy receptu

  1. Pomocou internetu sa mi podarili vyfiletovat makrelu ja som vzdy len klasicky krajal na podkovicky. Filety som dal na kratko do jednoduchej marinady stava z limetky troska soli korenie olivovy olej, a rychlo ugriloval z obidvoch stran na grille.

  2. Omacka vyzera super prekomplikovana ale take su omacky juznej azie kde sa rozlicne chute pekne spoja a doplnaju. Da sa robit v mixery ale my mame radsej tradicne robenu v maziary je menej cistenia. Zacal som s najtvrdsimi surovinami ako burske oriesky a postupne pridal citronovu travu (da sa nahradit struhanou supou z limetky), galangal ovocne chutiaci zazvor (nemusi byt). Tumeric cerstvy (nahradit susenym) chilli papricky potom salotku a cesnak. Ked treba pridajte olej ako pri vyrobe talianskeho pesta aby to islo lahsie.

  3. Do woku som pridal trosku oleja a roztlacenu zmes som pri stalom miesani oprazil pokial nezacala vonat cca 2 minuty. Pridal nakrajane cherry paradajky trocha podlial pridal thajsku sladku chilli omacku a dusil cca 5 minut. Pridal cerstve bylinky (cast nechal na ozdobu) a prilial maly hrncek kokosoveho mlieka a nechal prevarit.

  4. Ked uz exotika tak poriadna, servirovali sme s cierno ryzou, ale pozor na tu potvoru treba ju nechat napucat cez noc alebo robit v tlakovom hrnci. Cast cerstvych byliniek a burskych orieskov sa pouzilo na dekoraciu


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!