Třípatrový Mořský dort s mušlemi

Recepty, Dorty

Suroviny

1.korpus - 25cm forma:
5 vajec
150 g cukru krystalu
120 g hladké mouky
30 g kakaa
5 lžic oleje
špetka soli
2.korpus - 20cm forma + 3.korpus - 15cm forma (kastrůlek):
5 vajec
150 g cukru krystalu
120 g hladké mouky
30 g kakaa
5 lžic oleje
špetka soli
Vnitřní krém:
2x 250 g másla
500 ml mléka
5 lžic polohrubé mouky
5 lžic hladké mouky
cukr moučka podle chuti
125 g měkkého tvarohu
4 balíčky instantního Capuccina
broskvová marmeláda
falešná marcipánová hmota
2 lžíce kakaa na obarvení části marcipánové hmoty
bonboniéra Mořské plody (belgické pralinky celkem 40 ks)
kompotované broskve

Postup přípravy receptu

  1. Postupně upečeme 3 korpusy různé velikosti, podrobný postup na upečení korpusu je v poznámce. 1. korpus je z uvedeného množství, na 2. a 3. korpus uděláme těsto společně s tím, že jej přiměřeně, cca 2/3 a 1/3 rozdělíme do menších forem. Na nejmenší patro jsem použila kastrůlek, na jehož dno jsem vystřihla kruh z pečícího papíru, pro snadné vyklopení.

  2. Z mléka a mouky uvaříme bešamel o hustotě hustší krupicové kaše, studený prošleháme, abychom rozmíchali případné malé hrudky.

  3. Do změklého másla všleháme capuccino a cukr, poté po částech všleháme bešamel. Odebereme cca 1/4 stranou na povrchové potření dortu, do zbytku všleháme tvaroh.

  4. Korpusy vždy 2x prořízneme na 3 pláty, potřeme 1. a 2. plát marmeládou a tvarohovým krémem, poklademe broskvemi a přiklopíme vrchním plátem. Složené naplněné korpusy pomažeme tence kolem dokola i nahoře zbytkem krému bez tvarohu a dáme do ledničky ztuhnout a vychladit - nejlépe přes noc.

  5. Na vrchní úpravu tvaroh nedáváme, marcipán by se díky vysokému obsahu vody v krému rozpouštěl a klouzal by po korpusu.

  6. Jednotlivé korpusy potáhneme potahovací hmotou s reliéfem spirál, poté sesadíme na sebe (fixujeme 3 dřevěnými tyčkami či špejlemi), začistíme marcipánovým okrajem a zdobíme bonbóny, napíchnutými na párátka.

  7. Fixování - na spodní korpus položíme prostřední, vycentrujeme, poté odměříme výšku dřevěných tyček - musí být o cca 4 cm vyšší, než je výška těchto dvou pater - tyčky zabodneme do korpusů v trojúhelníku, který je menší než poslední patro....koukají tedy jakési hřeby, na které posadíme poslední nejmenší korpus.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!