Třešňový koláč s tvarohem a drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr nebo citronová kůra
1 lžička prášku do pečiva, plnější
0,5 kostky droždí
1 žloutek
sůl na špičku nože
2 lžíce rumu
300 ml mléka
100 ml oleje
Dále:
olej na vymazání plechu
bílek na potření okrajů těsta
cca 1 kg třešní, vypeckovaných
500 g měkkého tvarohu
2 lžíce vanilkového pudinku
cukr krupice dle chuti
Drobenka:
160 g polohrubé mouky
160 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
cca 120 g změklého másla

Postup přípravy receptu

  1. Mouky smícháme s cukry, solí a kypřidlem, doprostřed rozdrobíme droždí, zalijeme mlékem a rumem, přidáme žloutek s olejem a vše dobře promícháme.

  2. Těsto nandáme na vyšší plech, vymazaný olejem a rovnoměrně ho rozprostřeme po celé ploše buď stěrkou, nejlépe však mastnými (od oleje) dlaněmi.

  3. Okraje těsta potřeme bílkem.

  4. Na těsto natřeme oslazený tvaroh pokojové teploty, smíchaný s pudinkem, posypeme ho vrstvou vypeckovaných třešní a zasypeme drobenkou, užmoulanou z uvedených ingrediencí.

  5. Těsto nenecháme kynout a ihned ho dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů.

  6. Pečeme dozlatova, po vychladnutí nakrájíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!