Třešňový dort / řez

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto na formu cca 26 cm nebo do pekáčku:
3 vejce
70 g cukru krupice
vanilkový cukr nebo aroma
2 lžíce oleje
2 lžíce vlažné vody
1 lžička prášku do pečiva
100 g polohrubé mouky
Náplň:
400 ml smetany ke šlehání - 33%
250 g měkkého tvarohu nebo mascarpone
cca 3 lžíce moučkového cukru, dle chuti
2 hrsti třešní - vypeckovaných
Dále:
2 hrsti třešní - vypeckovaných
dortové dortové
voda na želé (dle návodu)
cukr nebo ovocný sirup

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a prošleháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravené dortové formy nebo pekáčku, rovnoměrně uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova. Vyzkoušíme špejlí. Necháme zchladnout.

  2. Náplň: smetany vyšleháme s moučkovým cukrem dle chuti do tuha, přimícháme tvaroh a nakonec zlehka vmícháme vypeckované třešně. Krém rozetřeme na vychladlý korpus, uhladíme a zbylými vypeckovanými třešněmi poklademe povrch náplně. Dáme zchladnout.

  3. Želé: množství želé záleží na chuti každého. Balení je buď na 250 nebo 500 ml tekutiny, různých barev. Želé uvaříme dle návodu, necháme částečně zchladnout a opatrně vychladlou náplň polijeme. V chladnu necháme ztuhnout.

  4. Po odležení (nejlépe přes noc) v chladnu můžeme dort / řez krájet na díly a podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!