Trdelníky (pečené na trdle v troubě)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na jeden trdelník, dlouhý přes celou šířku trouby:
- 200 g mouky (100 g hladké mouky a 100 g polohrubé mouky)
- 30 ml mléka
- 60 – 70 ml vody
- 1 žloutek
- 30 g cukru
- 30 g změklého másla
- špetka soli
- 8 g čerstveho droždí
- bílek na potření trdelníků před pečením
- sekané ořechy nebo skořici a cukr na posyp před pečením
- Množství surovin si pak násobím podle potřeby, většinou dělám dvojnásobek.
Postup Trdelníky (pečené na trdle v troubě)
Postup přípravy receptu
-
Z trochy vody, mouky, cukru a všecho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme všechny ostatní suroviny, vymísíme měkké těsto a necháme ho nakynout.
Ze 200 g mouky je těsto na trdelník přes celou šířku trouby. Těsto je třeba vyválet do tenkého válečku – pomohla jsem si při tom nakrojením těsta a pak už jen doválela dotenka.
Váleček jsme na stole nechali asi 10 minut odpočinout, navinuli na máslem pomaštěné trdlo – kraje je třeba zastrčit pod těsto, aby se nerozmotávaly. Lehce oběma rukama navinuté těsto přitlačili, potřeli rozšlehaným bílkem, obalili v ořechách a cukru (nebo skořici a cukru) a hned dali péct do trouby, vyhřáté na 230 °C.
Během několika minut byly trdelníky upečené. Ještě horké je třeba je sundat z formy, po chvilce z nich vyfouknout vřelý vzduch a pak už jen nechat vychládnout, pocukrovat, nakrájet na dílky a podávat.