Trdelníky (pečené na trdle v troubě)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na jeden trdelník, dlouhý přes celou šířku trouby:
200 g mouky (100 g hladké mouky a 100 g polohrubé mouky)
30 ml mléka
60 – 70 ml vody
1 žloutek
30 g cukru
30 g změklého másla
špetka soli
8 g čerstveho droždí
bílek na potření trdelníků před pečením
sekané ořechy nebo skořici a cukr na posyp před pečením
Množství surovin si pak násobím podle potřeby, většinou dělám dvojnásobek.

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy vody, mouky, cukru a všecho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme všechny ostatní suroviny, vymísíme měkké těsto a necháme ho nakynout.

  2. Ze 200 g mouky je těsto na trdelník přes celou šířku trouby. Těsto je třeba vyválet do tenkého válečku – pomohla jsem si při tom nakrojením těsta a pak už jen doválela dotenka.

  3. Váleček jsme na stole nechali asi 10 minut odpočinout, navinuli na máslem pomaštěné trdlo – kraje je třeba zastrčit pod těsto, aby se nerozmotávaly. Lehce oběma rukama navinuté těsto přitlačili, potřeli rozšlehaným bílkem, obalili v ořechách a cukru (nebo skořici a cukru) a hned dali péct do trouby, vyhřáté na 230 °C.

  4. Během několika minut byly trdelníky upečené. Ještě horké je třeba je sundat z formy, po chvilce z nich vyfouknout vřelý vzduch a pak už jen nechat vychládnout, pocukrovat, nakrájet na dílky a podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!