Tofu plátky se žampiony a zázvorem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 balení Tofu natural nebo bylinkové (200 g)
sůl
koření Izrael nebo dle chuti kari
10 lžic oleje olivového
10 ks žampionů menších
zázvor čerstvý asi 1 cm velký kousek (mletý 1/2 lžičky)
1 ks mrkve
pórek dle chuti
vývar zeleninový (nebo Natur bujon)
l lžička solamylu
několik kapek sojové omáčky(nemusí být)
2 lžíce bílého vína

Postup přípravy receptu

  1. Tofu nakrájíme na plátky (10ks), zlehka je osolíme a posypeme kořením. Necháme pár minut odležet.

  2. Mezitím si překrájíme žampiony na půlky, očistěný zázvor rozkrájíme na velmi jemno, mrkev na kolečka a pór na hrubší nudličky. Zeleninu si přesypeme do misky, zlehka jí osolíme, přidáme trošku koření a posypeme lžičkou solamylu.

  3. V pánvi si rozehřejeme olej, poklademe na něj plátky tofu a z obou stran je pár minut restujeme do zlatova. Hotové plátky vyjmeme stranou a uchováme v teple.

  4. Do horké pánve si nasypeme zeleninu, zlehka jí orestujeme a podlijeme vlažným vývarem. Vše necháme dojít k varu, zlehka dochutíme sojovou omáčkou (kdo nechce, tak jí vynechá), dosolíme a dokořeníme. Se zeleninou pracujeme rychle, aby nám dlouhým vařením příliš nezměkla.

  5. Dle potřeby dohustíme solamylem, rozmíchaným v trošce studené vody a přidáme víno. Vložíme plátky tofu, necháme prohřát a servírujeme. Jako příloha se hodí rýže, kuskus, brambory. Já jsem použila bulgur.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!