Tmavší kmíňák (chleba)
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 380 ml vody
- 1 lžíce octa
- 2-3 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- 3 lžičky soli
- 250 g pšeničné hladké mouky
- 250 g žitné chlebové mouky
- 2 lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce kmínu + trochu navrch
- trošku hrubé soli
- štipec nastrouhaného muškátového oříšku
Postup Tmavší kmíňák (chleba)
Postup přípravy receptu
-
Do pečky dáme suroviny jak je psáno za sebou. Troubu nastavíme na těsto a po půl hodině vyndáme na vál, ještě propracujeme a vytvarujeme chleba jaký chceme mít (kulatý,veku...)
Pekla jsem ve skleněném pekáčku, tak vymazat olejem, přikrýt a nechat hodinu na teple kynout.
Pak potřít vodou, posypat kmínem a hrubou solí, vložíme do vyhřáté trouby na 220°C a po 10 minutách teplotu snížíme na 170°C a dopečeme tak 45 minut, až má chleba tmavší kůrku a při zapíchnutí špejle zůstane suchá.
Dáme ho do ošatky, nebo na mřížku potřeme olejem a necháme vystydnout.
Během pečení můžeme 1-2x potřít vodou.