Tmavší kmíňák (chleba)

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

380 ml vody
1 lžíce octa
2-3 lžíce oleje
1 lžička cukru
3 lžičky soli
250 g pšeničné hladké mouky
250 g žitné chlebové mouky
2 lžičky sušeného droždí
2 lžíce kmínu + trochu navrch
trošku hrubé soli
štipec nastrouhaného muškátového oříšku

Postup přípravy receptu

  1. Do pečky dáme suroviny jak je psáno za sebou. Troubu nastavíme na těsto a po půl hodině vyndáme na vál, ještě propracujeme a vytvarujeme chleba jaký chceme mít (kulatý,veku...)

  2. Pekla jsem ve skleněném pekáčku, tak vymazat olejem, přikrýt a nechat hodinu na teple kynout.

  3. Pak potřít vodou, posypat kmínem a hrubou solí, vložíme do vyhřáté trouby na 220°C a po 10 minutách teplotu snížíme na 170°C a dopečeme tak 45 minut, až má chleba tmavší kůrku a při zapíchnutí špejle zůstane suchá.

  4. Dáme ho do ošatky, nebo na mřížku potřeme olejem a necháme vystydnout.

  5. Během pečení můžeme 1-2x potřít vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!