Tmavé raženky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Omládek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
130 g hladké mouky
8-10 g droždí
Dále:
220 g odvaru z melty
30 g sádla
40 g žitné chlebové mouky
350 g pšeničné chlebové mouky
20 g mletého lněného semínka
2 lžičky soli
lněná semínka na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na omládek umícháme a necháme hodinu v teple místnosti pracovat.

  2. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, umícháme těsto, které necháme hodinu vykynout, během kynutí můžeme promísit.

  3. Propracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme na 12 dílů - z každého uděláme bulku a necháme 5 minut odpočinout.

  4. Z bulek narazíme housky - kdo nemá raznici, dá na plech nakynout už rovnou tyhle bulky, které můžeme svrchu naříznout ostrým nožem nebo žiletkou. Raženky dáme na plech kynout vzhůru nohama - po vykynutí opatrně obrátíme, postříkáme vodou, posypeme lnem a dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/asi 15-20 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!