Tilápie s grepovou omáčkou a celerovými hranolky

Recepty, Ryby

Suroviny

1 filátko tilápie
1 polévková lžíce olivového oleje
pár snítek tymiánu
kůra z růžového grepu – asi 10 g
Grepová omáčka:
10 g másla
½ šalotky (10g)
4 cl čerstvě vymačkané šťávy z růžového grepu
2 cl smetany 31%
pár vlásků šafránu
sůl
Celerové hranolky:
150 g celeru, očištěného
1 polévková lžíce olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 220 ⁰C. Celer nakrájejte na cca 2cm široké hranolky. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a celer vložte do vody. Vařte 2 minuty, sceďte a nechte okapat. V míse promíchejte olej, špetka soli a čerstvě mletý pepř. Přidejte celer, promíchejte a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 30 minut.

  2. Na malé pánvičce rozehřejte máslo. Šalotku nakrájejte tak najemno, jak to půjde. Zpěňte ji na másle a přilijte grepovou šťávu se smetanou. Přidejte šafrán, trošku soli a prohřívejte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.

  3. Rybu překrojte šikmým řezem, osolte z obou stran. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na větší kusy pokrájenou kůru, tymián a rybu položte kůží dolů na pánev. Občas potřete kůrou a bylinkami. Rybu po 2 minutách obraťte a ještě 1-2 minuty dopékejte. Opět potřete kůrou, položte na rybu tymián.

  4. Na talíř nasype hranolky, naservírujte kousky ryby, přelijte omáčkou. Můžete podávat se skrojky grepu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!