Těsto univerzál

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

250 g měkkého tvarohu (nebo nastrouhaného sýra nebo uvařených vychladlých nastrouhaných brambor)
250 g másla nebo Hery
250 g hladké mouky nebo polohrubé mouky
vejce na potření
sůl
mletá paprika
kmín
mák
sezam...na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Na válu vypracujeme těsto, necháme půl hodinky odpočinout. Pak vyvalujeme, vykrajujeme tyčinky, sušenky apod. Na plechu (nemusí se vymazávat) potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme podle chuti. Pečeme v prudké troubě na 220°C.

  2. Těsto lze zpracovat na sladko i na slano, na sladko s marmeládou nebo ovocem (záviny, šátečky), na to ale nedoporučuji dělat těsto sýrové, lepší je tvarohové, má neutrální chuť.

  3. Když děláme tyčky, je lepší rozválet těsto na plát, celý plát položit na plech, nakrájet tyčky radýlkem na plechu, vše najednou pomazat i posypat. Při pečení se tyčky od sebe oddělí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!