Terina z foie gras s pomerančovou redukcí

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

200 g tučných kachních jater nebo husích jater
4 cl portského vína
sůl
pepř
čerstvý tymián
2 plátky slaniny
Redukce:
1 polévková lžíce medu
2 dcl pomerančové šťávy
pomerančová kůra z 1/2 pomeranče (jen oranžovou)
1 polévková lžíce pomerančové dužiny (bez slupky)
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Játra důkladně odblaníme a vyžilkujeme. Nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a přilijeme portské víno. Přimícháme nasekaný tymián a necháme chvilku proležet.

  2. Formičku vyložíme slaninou, přidáme játra, upěchujeme, přebývající slaninu přehneme přes játra a dáme péct do trouby. Pečeme v předehřáté troubě na 65-70°C cca 15-20 minut. Necháme vychladnout a pak dáme do lednice.

  3. V kastrolku necháme zkaramelizovat med, zalijeme pomerančovou šťávou a svaříme do husta. Dužinu nakrájíme na malé kostičky. Svařenou redukci dochutíme pomerančovou dužinou, pomerančovou kůrou a podle chuti dochutíme citronovou šťávou.

  4. Vychladlou terinku vyklopíme z formičky, překrojíme a naservírujeme na talíř spolu s pomerančovou redukcí. Podáváme nejlépe s listovým salátem, popřípadě bagetkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!