Tempehové krabí koláčky s remuládou

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Karbanátky:
300 g tempehu natural
250 ml vody
1,5 lžíce sójové omáčky (Kikkoman)
1 lžíce olivového oleje
2 bobkové listy
3 lžíce sojanézy (domácí nebo kupovaná)
1 lžíce hořčice (ideálně s celými semínky)
1 lžíce pálivé omáčky (např. Srirarcha)
1 lžíce vinného octa
1/2 červené papriky nakrájené na miniaturní kousky
3/4 lžičky sušeného zázvoru
1/2 lžičky sušeného oregána
1/3 lžičky soli
čerstvě mletý černý pepř
2 hrnky strouhanky
2 lžíce sekaných nori řas (můžete vynechat nebo naopak přidat, pokud chcete intenzivnější chuť moře)
Remuláda:
2 lžíce sojanézy
1 lžíce hořčice
1 lžíce pálivé omáčky
2 lžičky kaparů
+ kousky citrónu k podávání

Postup přípravy receptu

  1. Do většího hrnce rozdrobte tempeh. Zalijte ho vodou, přidejte sójovou omáčku, olej a bobkový list. Přikryjte a přiveďte k varu.

  2. Vařte 12 - 15 minut, dokud se většina vody neodpaří. Obsah hrnce přelijte do misky, vyndejte bobkové listy a dobře rozmačkejte vidličkou.

  3. Nechte vychladnout (koláčky z horkého tempehu by se rozpadaly). Po vychladnutí přidejte do mísy sojanézu, hořčici, pálivou omáčku, ocet, papriku, sůl a koření a dobře promíchejte.

  4. Přidejte 1 a 1/2 hrnku strouhanky a nori řasy a propracujte směs rukama.

  5. Ve větší pánvi rozehřejte olej a zbytek strouhanky rozprostřete na mělký talíř. Rukama tvarujte z těsta malé karbanátky (velké cca 6 cm), lehce je obalte ve strouhance a smažte na středním plameni na pánvi z obou stran. Nejdříve cca 4 minuty z jedné, poté asi 3 minuty z druhé strany.

  6. Mezitím, co se koláčky opékají, připravte remuládu. V menší misce prostě smíchejte všechny ingredience.

  7. Tempehové karbanátky podávejte pokapané citrónovou šťávou a s kousky citrónu, přelité remuládou, doplněné listovou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!