Taky pivní štrúdl
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky (nebo polohrubé mouky)
- 250 ml jakéhokoliv piva
- 250 g ztuženého tuku (používáme Omega)
- špetka soli
- 1 lžíce octa
- jablka (švestky a jiné ovoce třešně, meruňky, blumy apod)
- osmaženou strouhanku (nebo drobenku)
- rozinky
- vlašské ořechy
- vanilka
- skořice
- cukr
- tvaroh atd.
Postup Taky pivní štrúdl
Postup přípravy receptu
-
S moukou zpracujeme nastrouhaný tuk, dáme špetku soli a pivo. Přidáme lžíci octa. Vše zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme do mikrotenu a necháme v chladu cca 0,5 hodiny odležet.
Pak rozdělíme na dvě části. Z každé části uděláme jednu nohu tak, že vždy tradičně rozválíme placku, na kterou naneseme osmaženou strouhanku a nandáme jablka (strouhaná nebo krájená). Můžeme dát rozinky a drcené ořechy. Navrch můžeme dát i jiné ovoce, třeba půlky švestek. Ale jde i jiné.
Podle ovoce osladíme a posypeme skořicí. Zase posypeme strouhankou a štrúdl přehrneme. U nás se netočí, protože máme dost rádi hodně náplně.
Dáme péci do předehřáté trouby na 180-200°C a peče se asi 25 minut (záleží na troubě, velikosti štrúdlu, náplni apod.). Po upečení potřeme máslem a pocukrujeme. My před pečením nenatíráme vajíčkem, ale můžete.