Taky pivní štrúdl

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky (nebo polohrubé mouky)
250 ml jakéhokoliv piva
250 g ztuženého tuku (používáme Omega)
špetka soli
1 lžíce octa
jablka (švestky a jiné ovoce třešně, meruňky, blumy apod)
osmaženou strouhanku (nebo drobenku)
rozinky
vlašské ořechy
vanilka
skořice
cukr
tvaroh atd.

Postup přípravy receptu

  1. S moukou zpracujeme nastrouhaný tuk, dáme špetku soli a pivo. Přidáme lžíci octa. Vše zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme do mikrotenu a necháme v chladu cca 0,5 hodiny odležet.

  2. Pak rozdělíme na dvě části. Z každé části uděláme jednu nohu tak, že vždy tradičně rozválíme placku, na kterou naneseme osmaženou strouhanku a nandáme jablka (strouhaná nebo krájená). Můžeme dát rozinky a drcené ořechy. Navrch můžeme dát i jiné ovoce, třeba půlky švestek. Ale jde i jiné.

  3. Podle ovoce osladíme a posypeme skořicí. Zase posypeme strouhankou a štrúdl přehrneme. U nás se netočí, protože máme dost rádi hodně náplně.

  4. Dáme péci do předehřáté trouby na 180-200°C a peče se asi 25 minut (záleží na troubě, velikosti štrúdlu, náplni apod.). Po upečení potřeme máslem a pocukrujeme. My před pečením nenatíráme vajíčkem, ale můžete.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!