Sýrové suflé

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

50 g másla
50 g hladké mouky
300 ml mléka
1 lžička sypké hořčice - já jsem si umlela najemno hořčičné semínko
4 žloutky
100 g strouhaného sýra výraznější chuti - čedar, ale i nějaký sýr s modrou plísní
(4 bílky na sníh)
sůl
pepř
kousek másla a
strouhanka na vymazání a vysypání formiček

Postup přípravy receptu

  1. Formičky na suflé důkladně vymažeme změklým máslem, vysypeme strouhankou a dáme do mrazničky na asi 15 minut vychladit, 50 g másla rozpustíme v kastrolu, přisypeme hořčici a mouku, opražíme do světle žluta, zalijeme studeným mlékem, dobře rozmícháme a zvolna provaříme na bešamel.

  2. Do zchladlého vmícháme žloutky a nastrouhaný sýr a velmi zlehka i tuhý sníh z bílků.

  3. Formičky naplníme hmotou do 2/3 výšky a pečeme v dobře vyhřáté troubě při 200°C asi 25-30 minut. Podáváme ihned se zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!