Svíčková omáčka s hovězím masem

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 kg hovězího masa
kousek špíčku
4 ks velké mrkve
1/2 celeru
1 ks velké cibule
4 ks kořenové petržele
kousek másla
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
4 ks bobkového listu
1 smetana 33%
citrón, cukr, sůl a pepř mletý na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso očistím, prošpikuji, osolím, opepřím a nechám smažit na oleji v hrnci (který se dá dát i do trouby), aby se zatáhlo. Až maso bude zatažené, vyndám ho z hrnce a místo masa dám do hrnce nastrouhanou kořenovou zeleninu. Zeleninu zlehka osmažím na másle a přidám zpět maso, zaliji vařicí vodou (aby bylo maso ponořené), přidám koření (nové koření, pepř a bobkový list) a nechám projít varem.

  2. Až projde směs varem, odstavím hrnec do chladu na 1-2 dny (čím déle se maso odleží, tím je lepší). Pokud ovšem nechcete nechávat maso odležet, dejte ho rovnou péct na 180 stupňů. Maso je hotové za cca 4-5 hodin, záleží na masu.

  3. Až bude maso upečené doměkka, tak ho vyndám z hrnce společně s kořením. Zeleninu rozmixuji, dokud z ní nebude hladká omáčka. Pokud je omáčka hustá, přidáme smetanu, pokud řídká, přidáme teplou smetanu smíchanou s moukou. Dochutíme citrónem, solí a cukrem. Podávám se šlehačkou a brusinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!