Svíčková nejen z koňského masa
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 kg koňského masa nebo jiného masa
- kořenová zelenina(mrkrv,celer,petržel)
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- 2 jalovce(kuličky)
- trochu tymiánu
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- citronová kůra z 1/2 citronu
- brusinky nebo zavařený rybíz
- 1 kysanou smetanu
- 1 smetanu 33%
- hladká mouka
- sůl
- cukr
- ocet
Postup Svíčková nejen z koňského masa
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu, cibuli, citron (nahrubo nakrájené), trochu octa a koření převaříme, necháme vychladnout a teprve přidáme maso. V tomto láku necháme v chladu do 3 dnů marinovat a můžeme občas maso otočit.
Pak všechno přendáme do tlakáče a vaříme, až je maso měkké.
Dáme maso stranou, omáčku přecedíme do hrnce, z cedníku vyndáme všechny kuličky koření, bobkové listy a vše co nám zbylo z citronu.
Všechno ostatní rozmixujeme a dáme ještě vařit.
Uděláme si karamel z vody a cukru, vaříme až je karamel tmavě hnědý (omáčka má moc pěknou barvu), pak ho přidáme do omáčky a promícháme.
Nakonec slijeme obě smetany do hrnku a rozmícháme jí spolu s moukou, vlijeme do omáčky a chvíli zaváříme.
Omáčku dochutíme, maso rozkrájíme na plátky a vrátíme do omáčky.
Při servírování dáme kopeček brusinek, nebo alespoň rybízu.