Svíčková na smetaně - Honzova improvizace

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

Hovězí zadní (pokud se zadaří tak hovězí krk má kus krásného a libového masa - je to sice přední, ale výborné a šťavnaté maso)
mrkev
celer
petržel
cibule
citron
smetana ke šlehání
slanina
olej
cukr
sůl
celý pepř
nové koření
bobkový list
tymián
trocha instantní jíšky

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujte slaninou a orestujte na rozpáleném tuku ve velké panvi. Orestované maso vyndejte a vložte do pekáčku.

  2. Do pánve, ve které jste restovali maso přidejte ještě trochu oleje a vložte na kousky (2x1 cm) nakrájenou mrkev, celer, petržel a na půlkolečka nakrájenou cibuli (zeleniny je dohromady tak o čtvrtinu víc než masa - všeho moc škodí).

  3. Po pár minutách restování přidejte sůl, celý pepř, celé nové koření, bobkový list a špetku tymiánu. Restujte dalších cca 10 minut, přidejte celou půlku pořádně omytého citronu a lžíci cukru(krupice nebo krystal). Ještě chvilku restujte.

  4. Až bude mít základ hezkou zlatou barvu, tak to všechno vyklopte do pekáčku k orestovanému masu (včetně té půlky citronu).

  5. Do použité pánve dejte trochu vody (ať nepřijdete o všechnu tu dobrotu, co zůstala v pánvi), na sporáku jen rychle ohřejte a vylejte k masu a zeleninovému základu.

  6. Zavřený pekáč dejte do předehřáté trouby (175 - 180 stupňů) a pečte přiklopené doměkka. Každých 30 minut se na to koukněte, trochu to promíchněte a pokud je třeba, tak přidejte trochu horké vody.

  7. Až bude maso měkké, tak ho vyndejte a vracíme se z trouby ke sporáku. Zelenina se hezky rozvařila a vznikla hezká tmavá šťáva. Vyndejte citron, bobkový list a pokud se povede, tak všechny kuličky koření. Prǐdejte k tomu trošku vody a propasírujte to přes jemné sitko (je to sice pracnější, ale výrazně lepší, než když to rozmixujete) do hrnce. A šup s hrncem na sporák.

  8. Přidejte horkou vodu, ať máte potřebné množství omáčky. Až se to začne vařit, přidejte trošku jíšky. Není potřeba moc, omáčka ješte zhoustne až přidáte smetanu (nepoužívejte mouku rozmíchanou ve vodě, strašně vám to srazí chuť a omáčka se pak bude lepit na pusu).

  9. Dochuťte solí, cukrem a citronem. Zjemněte smetanou (nedávejte úplně studenou, ať se omáčka nesrazí). Už jen nechte přejít varem a vypnout.

  10. Na závěr ještě nakrájejte na malé kousky kousek slaniny, orestujte ji (nechte zesklovatět) a i s vypečeným tukem to šoupněte do svíčkule (krásně to omáčku provoní). Ideální je vařit večer před tím, než chcete podávat (do druhého dne se hezky rozleží).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!