Světlý pšenično-žitný chléb (list)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
30 g pravidelně krmeného žitného kvasu
50 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
150 g vody
- umícháme a v teple necháme 10-12 hodiny kynout
Dále:
170 g vody
350 g pšeničné chlebové mouky
2 rovné lžičky soli
1-2 lžičky drceného kmínu

Postup přípravy receptu

  1. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi 1,5-2 hodiny kynout.

  2. Vykynuté těsto z mísy stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, popřekládáme, zformujeme kulatý bochník a dáme ho kynout na moukou poprášenou utěrku, se kterou bochník vložíme do ošatky. Celé zakryjeme, u nás dáváme těsto i s ošatkou kynout do nového pytle na odpadky - vytvoří se tam vlhké prostředí, těsto lépe kyne. Podle okolní teploty to trvá cca 2 - 2,5 hodiny.

  3. Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech s pečící fólíí. Jednu stranu mu prsty protáhneme a zformujeme do špičky, druhou stranu promáčkneme kolmo postaveným omoučeným držadlem vařečky hluboko dovnitř bochníku. Postříkáme ho vodou, můžeme i naříznout a dáme jen na fólii upéct do trouby, předem vyhřáté i s dlaždicí (220°C/45 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!