Švestky v koulích se švestkovým rozvarem

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g míchaného mletého masa (vyšlo na 8 koulí o cca 5cm)
8 sušených švestek
3 plátky slaniny dobře uzené (dietnější verzí bude místo slaniny plnit mandlí, ale chuťově to bude rozdíl)
100 ml červeného vína
sůl
pepř
čerstvý tymián
Na rozvar (omáčku):
3 PL pikantních pečených švestek (recept viz. poznámka)
1 PL švestkových povidel
100 ml červeného vína
sůl
troška vody nebo vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Švestky si na noc zalijeme červeným vínem a necháme je nasáknout a marinovat.

  2. Maso osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem, řádně promícháme a necháme odstát.

  3. Švestky vyjmeme z vína a naplníme je smotaným kouskem slaniny místo pecky (můžeme dát špalíček). Takto upravené švestky obalíme mletým masem, pořádně přimáčkneme, aby se nám při pečení koule neroztrhly.

  4. Opečeme je ze všech stran, nejdříve zprudka, aby se zatáhly a pak teplotu snížíme.

  5. Hotové koule necháme odsát od přebytečného tuku na papírové utěrce.

  6. Většinu tuku z výpeku slijeme, přidáme pikantní švestky, povidla, víno, necháme trošku odpařit a přidáme trochu vody nebo vývaru.

  7. Zredukujeme na požadovanou hustotu, dochutíme solí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!