Švestkový pohár

Recepty, Moučníky

Suroviny

švestky, ryngle, blumy, slívy
cukr krupice
vanilkový cukr
skořice mletá
hnědý rum - není nutný
voda, je-li třeba
Dále dle chuti:
měkký tvaroh
mascarpone
bílý jogurt
zakysaná smetana
smetana ke šlehání
vanilkový cukr
skořicový cukr
dětské nebo cukrářské piškoty
tyčinky oplatky, čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve očistíme a vypeckujeme švestky (ryngle, blumy, slívy), dáme do kastrolu či hrnce, osladíme, dochutíme skořicí, vanilkovým cukrem, rumem, citronovou kůrou... a na mírném plameni pod poklicí krátce podusíme na lahodný rozvar dle naší chuti, ten následně necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Pokud máme plody ovoce s nižším obsahem vody, mírně ho před dušením podlijeme vodou nebo rumem.

  2. Během chladnutí připravíme misky, poháry nebo sklenice a krém, kterým chceme v pohárech švestkový rozvar střídavě prokládat. Buď můžeme vyšlehat tvaroh, mascarpone či zakysanou smetanu s cukrem, zlehčíme vmícháním vyšlehané smetany na šlehačku nebo můžeme použít jen oslazený smetanový bílý jogurt, uvařený vanilkový nebo smetanový pudink... Vše děláme dle vlastní chuti a podle toho, co nám nejvíc chutná a co nám naše tělo dovolí.

  3. Připravené sklenice (misky) plníme střídavě zchladlým švestkovým rozvarem a mléčným krém, můžeme ještě prokládat piškoty nebo sušenkami (máslové, Lotus...). Poháry dáme do chladničky a po vychladnutí, před podáváním dozdobíme dle vlastní chuti a fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!