Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

těsto:
250 g hladké mouky
75 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
125 g másla
1 vejce
špetka soli
špetka prášku do pečiva
náplň:
3/4 kg rozpůlených a vypeckovaných švestek
250 ml mléka
3 vejce
250 g smetany ke šlehání
1 vanilkový pudink
60 g másla
100 g cukru
2 lžíce hladké mouky
máslo na vymazání formy

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na těsto dáme na vál v pořadí: mouka, cukry, prášek do pečiva, máslo a doprostřed vajíčko. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě poloviny.

  2. Kulatou dortovou formu vytřeme máslem. Polovinu těsta rukama rovnoměrně rozložíme na dno formy, z druhé půlky vytvarujeme váleček o délce obvodu formy, přiložíme ho ke stranám okolo dna a prsty vytáhneme do výšky obvodové strany.

  3. Dno poklademe švestkami (slupkou dolů) a odložíme. Troubu předehřejeme na 175°C.

  4. Z mléka odebereme 4 lžíce, přidáme vejce, pudinkový prášek, dvě lžíce mouky a vše dobře rozšleháme.

  5. V kastrůlku smícháme zbylé mléko, smetanu, máslo a cukr a přivedeme k varu.

  6. Do vroucí tekutiny vlijeme pudinkovou směs a za stálého míchání povaříme.

  7. Zhoustlý krém nalijeme na švestky do dortové formy, vložíme do trouby a pečeme asi hodinu. Necháme vystydnout ve formě, poté přemístíme do ledničky a necháme cca 2 hodiny chladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!