Švestkový koláč s mákem bezlepkový

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

* polovina kynutého těsta (odkaz na recept níže)
400 ml mléka
200 g máku
2 třtinové cukry s rumovým aroma
2 lžičky skořice
cca 1,5 kg švestek
150 g Jizerky (zelená, nová receptura)
70 g změklého másla
50 g třtinového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Uhnětené těsto rukama rozprostřeme na dno formy vyložené pečícím papírem. Potřeme bílkem a dáme do tepla kynout.

  2. Mezitím připravíme makovou náplň a drobenku. V rendlíku přivedeme k varu mléko. Vsypeme mák a za stálého míchání 5 min. povaříme do zhoustnutí. Přidáme cukr a skořici, dáme stranou chladnout.

  3. V míse smícháme mouku, máslo a cukr. Drobenku mám ráda vláčnější. Pokud chcete sušší a křupavější, přidejte trochu mouky. Drobenku dáme zatím do lednice.

  4. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Přibližně po 1 hod. kynutí potřeme koláč makovou náplní, poklademe švestkami a zasypeme drobenkou. Pečeme na 180°C zhruba 40-45 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!