Švestkový koláč s mákem a drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
220 g hladké mouky
160 g cukru krupice
150 ml mléka
120 g změklého másla
3 vejce
3 vrchovaté lžíce mletého máku
2 lžíce zakysané smetany
2 lžičky prášku do pečiva
špetka mleté vanilky
špetka soli
16 vypeckovaných a rozpůlených švestek
Navíc:
máslo na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy
Drobenka:
80 g polohrubé mouky
40 g moučkového cukru
40 g másla
1/2 lžičky skořice

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu zapneme na 180°C. Připravíme také drobenku z polohrubé mouky, másla a moučkového cukru a necháme ji zatím stranou. Poté omyjeme švestky, rozpůlíme a vypeckujeme.

  2. Do jedné misky smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva, mákem a solí. Ve druhé větší míse vyšleháme krupicový cukr s máslem do nadýchané pěny. Postupně zašleháme zakysanou smetanu, vejce a mletou vanilku. Do máslové směsi střídavě vmícháváme směs mouky a mléko.

  3. Těsto dáme do vymazané formy a bohatě poklademe švestkami. Koláč zasypeme drobenkou a pečeme přibližně 50 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!