Švestkový koláč kynutý

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
65 g cukru
špetka soli
250 ml mléka
125 g másla
1 kostka droždí
2 kg švestek
5 lžic cukru krystal na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou mouku, cukr a sůl promícháme. Mléko ohřejeme. Droždí rozdrobíme v mléce a spolu s rozpuštěným máslem přidáme k mouce. Hnětačem všechny přísady zpracujeme na hladké těsto. Zakryjeme ho a na teplém místě necháme zhruba 30 minut kynout.

  2. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Těsto ještě jednou prohněteme a vyválíme ho na plechu vyloženém pečícím papírem. Navrch položíme švestky a lehce je do těsta zamáčkneme.

  3. Potom koláč necháme ještě kynout asi 30 minut. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200°C/plyn stupeň 3) 35-40 minut. Upečený koláč posypeme krystalovým cukrem a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!