Švestkový koláč kynutý
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 65 g cukru
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 125 g másla
- 1 kostka droždí
- 2 kg švestek
- 5 lžic cukru krystal na posypání
Postup Švestkový koláč kynutý
Postup přípravy receptu
-
Hladkou mouku, cukr a sůl promícháme. Mléko ohřejeme. Droždí rozdrobíme v mléce a spolu s rozpuštěným máslem přidáme k mouce. Hnětačem všechny přísady zpracujeme na hladké těsto. Zakryjeme ho a na teplém místě necháme zhruba 30 minut kynout.
Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Těsto ještě jednou prohněteme a vyválíme ho na plechu vyloženém pečícím papírem. Navrch položíme švestky a lehce je do těsta zamáčkneme.
Potom koláč necháme ještě kynout asi 30 minut. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200°C/plyn stupeň 3) 35-40 minut. Upečený koláč posypeme krystalovým cukrem a podáváme.