Švestkovo-rynglový koláč s máslovou drobenkou a karamelovou a kávovou polevou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru
- 3/4 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 3 vrchovaté lžíce zakysané smetany
- švestky
- ringle
- Drobenka:
- 1 lžíce mouky
- 3 lžíce cukru
- máslo
- Kávová poleva:
- 2 lžičky rozpustné kávy
- 3 lžíce mléka
- 5 PL moučkový cukr podle potřeby
- Karamelová poleva:
- 30 g másla
- 3 lžíce cukru
- 1 dcl mléka
Postup Švestkovo-rynglový koláč s máslovou drobenkou a karamelovou a kávovou polevou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve oddělíme všechny suché a mokré ingredience na těsto a poté je dohromady zamícháme.
V misce smícháme mouku s cukrem a přidáme studené máslo tak, aby převažovalo nad ostatními ingrediencemi, ale stále se trošku drobilo.
Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe rozpůleným ovocem, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180° 30 minut.
Připravíme si obě polevy. Kávová: Rozpustíme kávu v mléce a podle potřeby přisypáváme cukr, dokud nedosáhneme husté, ale stále tekuté konzistence. Karamelová: V pánvi nebo hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejeme máslo a poté přidáme cukr. Jakmile se cukr roztaví, přilijeme mléko a necháme chvíli provařit. Omáčku můžeme hned podávat nebo nechat zchládnout a uchovávat v lednici.
Upečený koláč polijeme připravenými polevami a necháme vychladnout, nejlépe i uležet do druhého dne.