Švestkovo-rynglový koláč s máslovou drobenkou a karamelovou a kávovou polevou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
1 hrnek hladké mouky
2 vejce
1 hrnek cukru
3/4 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
2 lžičky vanilkového extraktu
3 lžičky prášku do pečiva
3 vrchovaté lžíce zakysané smetany
švestky
ringle
Drobenka:
1 lžíce mouky
3 lžíce cukru
máslo
Kávová poleva:
2 lžičky rozpustné kávy
3 lžíce mléka
5 PL moučkový cukr podle potřeby
Karamelová poleva:
30 g másla
3 lžíce cukru
1 dcl mléka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oddělíme všechny suché a mokré ingredience na těsto a poté je dohromady zamícháme.

  2. V misce smícháme mouku s cukrem a přidáme studené máslo tak, aby převažovalo nad ostatními ingrediencemi, ale stále se trošku drobilo.

  3. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe rozpůleným ovocem, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180° 30 minut.

  4. Připravíme si obě polevy. Kávová: Rozpustíme kávu v mléce a podle potřeby přisypáváme cukr, dokud nedosáhneme husté, ale stále tekuté konzistence. Karamelová: V pánvi nebo hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejeme máslo a poté přidáme cukr. Jakmile se cukr roztaví, přilijeme mléko a necháme chvíli provařit. Omáčku můžeme hned podávat nebo nechat zchládnout a uchovávat v lednici.

  5. Upečený koláč polijeme připravenými polevami a necháme vychladnout, nejlépe i uležet do druhého dne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!